Trump in het witte huis – wat betekent dit voor de LGBT-community?

Trump in het witte huis – wat betekent dit voor de LGBT-community?

Na een spannende verkiezingsnacht in de Verenigde Staten, stond de LGBT-twittercommunity op z’n kop na het – op z’n minst te noemen – verrassende resultaat. Met Trumps troebele houding tegenover holebi- en transrechten, zien de LGBT’s de toekomst alvast niet ‘rooskleurig’. Wat kunnen we verwachten in de (minstens) 4-jaar lange ambtstermijn van Donald Trump in het witte huis voor de LGBT-gemeenschap in de Verenigde Staten?

1471023163410-cachedTrumps campagne is er één van tegenstellingen op het vlak van LGBT-rechten. Zo liet hij menig anti-LGBT retoriek niet ongemoeid, én durfde hij tegelijk beweren dat ‘the gays’ van hem hielden. Hoewel hij zichzelf in juni nog de meest LGBT-vriendelijke presidentskandidaat noemde en ons zou beschermen tegen terrorisme, onstond er een maand later kritiek om zijn deelname aan een anti-LGBT conferentie in Orlando.

Trump’s houding tegenover holebi’s en transgenders

Onder het presidentschap van Obama kende de holebibeweging in de Verenigde Staten een merkwaardige vooruitgang. Nadat het Amerikaanse hooggerechtshof in 2015 het homohuwelijk legaliseerde in alle staten, zei Trump aanvankelijk dat hij het verdict respecteerde hoewel hij het niet eens was. In een interview eerder dit jaar sloot hij dan weer niet uit dat hij als president rechters zou aanstellen in het hooggerechtshof om het homohuwelijk terug te schroeven naar een bevoegdheid van de afzonderlijke staten.

Hij heeft zich ook al openlijk uitgesproken over de zogenaamde ‘First Amendment Defense Act (FADA)’. FADA is een veelbesproken wet die discriminatie van holebi’s en transgenders tolereert indien het gepleegd wordt uit religieuze overtuiging. Trump beloofde de wet te ondertekenen indien die door het Amerikaanse Congres wordt gestemd. De wet zou dan een eerder verbod op discriminatie van holebi’s en transgenders, ingevoerd door Obama in 2014, teniet doen.

De positie van vice-president Pence

Misschien een nog grotere uitdaging dan Trump zelf, is zijn vice-president Mike Pence. Pence liet al eerder blijken dat hij geen blad voor de mond neemt wanneer het gaat over LGBT-rechten. Liefst ziet hij het huwelijk enkel tussen man en vrouw, en hij pleit voor conversietherapie voor homoseksuelen: in één van zijn meest controversiële uitspraken ijvert hij ervoor dat middelen beter geïnvesteerd worden in instellingen die conversietherapieën toepassen, dan in het onderzoek naar HIV.

Moeten we ons zorgen maken?

Het zijn zorgwekkende feiten die bij menig LGBT-supporter vragen doet reizen: wat zal er nu gebeuren met die moeizaam opgebouwde rechten voor holebi’s en transgenders? Kunnen de wetten die LGBT’s beschermen helemaal worden teruggeschroefd?

1406418278Eén ding kunnen we bijna met zekerheid stellen: een verbetering van de situatie zit er hoogstwaarschijnlijk niet aan te komen tijdens het ambtstermijn van Trump.

De kersverse president zal bovendien kunnen rekenen op een Republikeinse meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, ook daar weten de republikeinen stand te houden. En een president wiens partij beide kamers van het Congres beheerst, kan onder normale omstandigheden vrij snel en gemakkelijk zaken gedaan krijgen. Er bestaat een vrees dat Trump en het Congres zullen proberen de erfenis van Obama zoveel mogelijk teniet te doen.

Het is echter maar de vraag of de alliantie tussen Trump en het congres solide zal zijn. Tijdens de verkiezingscampagne leken meerdere republikeinen zich te distantiëren van de eigenzinnige uitspraken van Trump, en Trump van zijn kant beledigde ook een paar keer de herkozen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan. Het zou wel eens kunnen dat veel van de problemen die Obama had met een congres dat hem niet goedgezind was, zich ook voor Trump zullen stellen.

Ook niet onbelangrijk is dat Trump een nieuwe rechter mag aanstellen in het Hooggerechtshof, na het overlijden van één de rechters. Wanneer Trump hier een rechts-conservatieve kandidaat naar voor schuift met een visie zoals die van Pence, kan dat het evenwicht in het hof doen kantelen naar de conservatieve partij, en in het nadeel van de LGBT-beweging.

Het is dus afwachten of Trump werkelijk de president wil worden voor álle Amerikanen – zoals hij liet uitschijnen in zijn overwinningsspeech – of uiteindelijk toch zal kiezen voor de radicale verandering die hij tijdens zijn campagne speculeerde. Het belooft hoedanook een turbulente en onzekere periode voor de LGBT-gemeenschap, en bij uitbreiding heel de Verenigde Staten. Holebi-organisaties en activisten roepen alvast op één te blijven als community, en het belangrijke werk van belangengroepen zoals Human Rights Campaign en Planting Peace te steunen.

Deel dit bericht