Waarom hebben voetbalvelden strepen in het gras?

Blog Waarom hebben voetbalvelden strepen in het gras?

Bij een voetbalwedstrijd zitten de meeste mensen vast aan de buis gekluisterd. Wanneer je naar een voetbalwedstrijd op tv zit te kijken, heb je je vast weleens afgevraagd waarom er lichte en donkere strepen in het gras zitten. Sommigen denken dat het verschillende soorten gras zijn, maar dat is niet waar. Eigenlijk hebben de verschillende soorten banen in het gras een eenvoudige verklaring: het komt door de techniek van de grasmaaier!

Maaitechniek

Door het maaien van het gras gaan de sprietjes in een gelijke richting staan. De donkere en lichte strepen in het gras zijn gewoon van hetzelfde soort. Kijk je in de richting van de gemaaide grassprieten, dan lijkt dat stuk gras donkergroen. Het is dus puur de manier van maaien. De grasmaaier gaat heen en weer in banen over het gras. Eigenlijk heeft dit hetzelfde effect als je met je hand over een kussen van velours gaat. Wanneer de kussenhaartjes omhoog staan, zijn ze donker. Wanneer deze naar beneden zijn, is het licht van kleur. De grassprietjes staan dus ook in verschillende richtingen.

Handig voor scheidsrechter

Ook zijn deze verschillende banen handig voor de scheidsrechter. De scheidsrechter kan aan de hand van de banen de spelregels en -situaties beter in kunnen schatten. Als een speler bijvoorbeeld buitenspel staat, kan de scheidsrechter met een eventuele assistent-scheidsrechter dat nauwkeurig bepalen aan de hand van de verschillende lijnen. Bovendien is dit ook handig voor ons als voetballiefhebber: wij kunnen vanaf de tv ook het spel goed in de gaten houden.  

Recente berichten