Hoe zijn de piramides in Egypte gebouwd?

Blog Hoe zijn de piramides in Egypte gebouwd?

De piramides in Egypte zijn enorme bouwwerken die ongeveer 5000 jaar geleden werden gebouwd. De oude Egyptenaren deden er ongeveer dertig jaar over om een piramide te bouwen. Toch blijft het een groot mysterie hoe ze al die blokken van maar liefst 2500 kilo naar boven hebben getild. 

Grafmonument

Piramides zijn een grafmonument of een graftombe voor Egyptische overleden farao’s. De farao’s werden meestal boven in de piramide gelegd met al hun bezittingen. Ook wilden de Egyptenaren dat het lichaam zo lang mogelijk bewaard bleef: ze gingen het lichaam mummificeren. Zo kon de geest van de farao vanuit de piramide naar de hemel gaan. De piramide werd gezien als een trap naar de hemel.

Zware stenen

De bouw van een piramide duurde ongeveer dertig jaar. Als er een nieuwe farao aan de macht kwam, werd er gelijk een nieuwe piramide gebouwd. Er werkten duizenden mensen mee aan de bouw van de piramides: mensen die het een eer vonden om dit werk te mogen uitvoeren. Voor de grootste piramide werden meer dan twee miljoen stenen gebruikt. Deze stenen hakten ze uit een steengroeve. Toch werden er niet alleen uitgehakte stenen gebruikt, maar maakten de Egyptenaren ook zelf hun stenen. Deze stenen bestonden uit klei, asresten en zout. Deze wogen minder zwaar, waardoor deze bovenaan de piramide werden gebruikt.

Werkwijze

De zware stenen werden van de steengroeve vervoerd over de Nijl richting de bouwplek. De stenen werden vervolgens op rollende boomstammen geplaatst met een touw. Zo konden de stenen gesleept worden naar de plek waar de piramide werd gebouwd. Ook werden er hellingen van zand, cement en hout gemaakt. Vervolgens werden de stenen gevijld, zodat deze glommen in de zon. 

Recente berichten