Gapen: wat betekent dat?

Blog Gapen: wat betekent dat?

Gemiddeld gapen we acht keer op een dag. Wanneer je zelf begint met gapen of je ziet iemand gapen, kun je niet meer stoppen. We weten allemaal dat gapen aanstekelijk werkt. Veel mensen denken dat gapen te maken heeft met slaaptekort of vermoeidheid, maar men denkt dat gapen een heel andere betekenis heeft.

Meer lucht

Gapen zorgt ervoor dat jouw longen worden voorzien van meer lucht. Ook voorkomt het dat je lichaam atelectase krijgt: een aandoening waarbij een deel van de long geen lucht meer krijgt. Gapen draagt ook bij aan het aanmaken van surfactant: dit stofje zorgt ervoor dat jouw longen openblijven. 

Als het koud is

Wanneer het buiten koud is, gapen we meer. Voor de mensen die in de zomer lang buiten zijn, gaan na verloop van tijd minder gapen. Dit geldt immers niet voor de winter.

Functioneren

Gapen helpt de hersenen om beter te functioneren. Je hersenen gaan door het gapen van moeheid naar concentratie. Daarnaast wordt er gezegd dat de hersenen afkoelen als je moet gapen. Zo gaat er meer bloed naar je hersenen. Hoe groter je gaap, hoe meer bloed er naar je hersenen stroomt en hoe groter jouw hersenen zijn.

Als je iemand beter kent

Mensen worden eerder aangestoken als zij een vriend zien gapen, dan een onbekend iemand. Zelfs honden kunnen gaan gapen als ze het baasje zien gapen. Ook bij honden geldt dat ze minder gevoelig zijn op een gaap van iemand anders. Honden, chimpansees en kinderen op jongen leeftijd zijn echter niet gevoelig voor andermans geeuw.

Recente berichten