Vrijwilliger worden?

Word vrijwilliger bij Inderdaad!

Inderdaad is een organisatie voor én door jongeren. We doen activiteiten voor onszelf en voor elkaar, met als doel elkaar beter te leren kennen, om van Inderdaad een toffe en open vriendengroep te maken! Op activiteiten leer je wat bij, of ontdek je wel eens iets leuk dat je nog niet van iemand wist, en dat vormt op zijn beurt alweer een leuk gespreksonderwerp op de café-avonden. Op die manier ontdek je wel eens iemand met dezelfde achtergrond of interesses als jij, iemand die luistert naar je verhaal, of iemand die bij jou terechtkan met zijn verhaal, iemand waar je bijvoorbeeld samen mee kan gaan sporten, of een ijsje eten… Onze activiteiten vormen daarom een belangrijke basis van Inderdaad, en om ten allen tijde te kunnen voorzien in toffe en boeiende activiteiten, hebben we ook jouw input nodig. Maar er is meer, véél meer!

Behind the scenes

Achter de schermen van Inderdaad schuilt een hele organisatie. Van het onderhouden van de website tot het schrijven van een subsidie-aanvraag, van boekhouding tot het ontwerpen van promomateriaal,… Naast activiteiten biedt Inderdaad ook scholenwerking en onthaal, samen vormen dit de drie peilers van Inderdaad. We werpen hier een blik op de structuur achter de schermen.

Globaal bestaat de organisatie uit teams, die zich bezighouden met de belangrijke taken van Inderdaad: zo bestaat er een team Activiteiten dat instaat voor de organisatie van activiteiten, een team Onthaal dat het instap- en onthaalmoment coördineert, een team Scholenwerking dat op aanvraag van scholen in de klas iets gaat vertellen rond het holebi-zijn, een team Evenementen dat grotere evenementen en acties inricht en logistieke ondersteuning biedt, een team Promo, dat zich bezighoudt met de algemene promotie van de vereniging, en een team Café dat ervoor zorgt dat er iemand jou bedient tijdens de activiteiten en café-avonden. Elk team bestaat uit diverse vrijwilligers die deze taken invullen en uitvoeren. Samen vormen ze het hart van Inderdaad! Per team is er een verantwoordelijke die deel uitmaakt van de kerngroep (of stuurgroep) van Inderdaad. Hij of zij vertegenwoordigt haar team op de kernvergadering (dit is de maandelijkse bijeenkomst van de kerngroep). De kerngroep bepaalt het algemene beleid van Inderdaad en buigt zich over problemen of opportuniteiten. De kerngroep wordt geleid door een coördinator, bijgestaan door een penningmeester (beheert de centjes) en secretaris (ondersteunt in administratie).

Sommige teams gedragen zich als zogenaamde ‘cellen’, dit zijn teams die niet systematisch samenkomen om te vergaderen. Zo is team activiteiten wel een team (hier vergaderen de vrijwilligers over de invulling van de activiteitenkalender), maar is Café een cel (hier vergadert men niet, maar zoekt men louter vrijwilligers die een shiftje achter de bar willen staan).

Tot slot, Inderdaad is een VZW, dit wil zeggen dat we geen winst nastreven, maar natuurlijk ook geen verlies willen maken.

Waarom vrijwilliger worden?

Er zijn tal van redenen waarom je vrijwilliger zou willen worden bij Inderdaad. In de eerste plaats is er de ‘community’: je wil je inzetten voor Inderdaad omdat je achter het maatschappelijk doel staat. Inderdaad wil een veilige thuishaven bieden waar LGBT-jongeren terechtkunnen met vragen en informatie. Daarnaast zet Inderdaad zich actief in om te sensibiliseren op scholen (scholenwerking) of op straat (wereldaidsdag, IDAHOT, …). We willen iets betekenen, we willen opkomen voor wie we zijn, we willen de samenleving veranderen zodat de LGBT’s en hetero’s gelijke kansen krijgen!

Anderzijds word je vrijwilliger voor ‘jezelf’: je wil iets bijleren, je wil samen met vrienden iets leuk organiseren of je wil in contact komen met andere vrijwilligers van over heel Vlaanderen. Vrijwilligerswerk doen als jongere staat mooi op je CV, en dat is niet zómaar: je leert zelfstandig zijn, je leert werken in een team en omgaan met andere mensen, vaardigheden die in je carrière en latere leven zeker nog van pas zullen komen! Als vrijwilliger kan je bovendien deelnemen aan diverse vormingen en cursussen, georganiseerd door Inderdaad zelf of de Nationale Koepelorganisaties çavaria en Wel Jong Niet Hetero. Niet alleen leer je hier veel praktische en communicatieve vaardigheden, ook kom je in contact met vrijwilligers van over heel Vlaanderen!

Vind je het leuk bij Inderdaad? Dan is vrijwilliger worden maar een kleine stap van je verwijderd. Misschien heb je wel al eens meegeholpen met het opruimen na een activiteit of café-avond, of had je wel eens een leuk idee voor een activiteit? Voila, je bent er al helemaal klaar voor! ;-)

Hoe kan ik vrijwilliger worden?

Ok, je bent geïnteresseerd om iets te doen voor Inderdaad. Top! Maar hoe begin je daar nu aan?

We krijgen wel eens de vraag: ‘wat kan ik doen bij Inderdaad?’, daarop hebben we een kort antwoord: ‘Alles wat je maar wil’. Ben je iemand die van aanpakken weet en graag dingen organiseert of uitdenkt? Of ben je iemand die liever praktisch werkt, een plan helpt uitvoeren en ondersteuning kan bieden? Voor ieder is er wat wils. Nu je ongeveer weet wat Inderdaad allemaal doet achter de schermen (zie ‘Wat is Inderdaad behind the scenes’), heb je ongetwijfeld wel al een idee wat je interesseert. Heb je een specifiek talent of interesse en kan je dat niet meteen terugvinden in de organisatie? Contacteer ons gerust, we vinden voor jou zeker een plaatsje waar je kan helpen en zo je talenten verder kan ontplooiien!

Aan de slag! Weet je al wie er allemaal in het team zit waar je graag deel van zou willen uitmaken? Vraag dan gerust meer informatie aan de vrijwilligers of teamverantwoordelijke (kernlid) op een van de activiteiten of café-avonden. De teamverantwoordelijke kan verder verduidelijken wat er in het team precies allemaal gebeurt, en jij kan aangeven waar je eventueel graag wil of kan meehelpen. Vervolgens kan de teamverantwoordelijke je alvast uitnodigen om een vergadering mee te volgen, of eventueel een verkenningsgesprek te hebben. Weet je niet direct wie je moet aanspreken? Spreek dan gerust iemand achter de bar aan of de persoon die je instap deed, hij/zij zal je ongetwijfeld doorverwijzen naar de juiste contactpersoon!

Wees tenslotte zeker niet bang om een mailtje te sturen voor extra uitleg of als je met vragen zit, telkens we zo’n mailtje ontvangen weten we dat Inderdaad leeft, dat er interesse en enthousiasme bestaat om samen aan Inderdaad te bouwen! Open je mailprogramma dus, en stuur al je vragen en gedachten na het lezen van dit artikel naar info@inderdaad.be. We wachten alvast vol ongeduld tot je mailtje aankomt! ;-)

Wat zijn mijn rechten en plichten als vrijwilliger?

Je bent als vrijwilliger nooit ‘verplicht’, maar uiteraard hebben we wel enkele verwachtingen als je jezelf opgeeft om iets te doen bij Inderdaad. Het is belangrijk om precies en duidelijk te overlopen met de teamverantwoordelijke wat er van je verwacht wordt als vrijwilliger bij het team. Bij het ene team is dit nl. anders dan bij het andere team, zo zijn er bv. enkele regels waar je je aan moet houden als je onthaalmedewerker bent. “Help! Ik ben een ramp in het plannen en ik heb zo al weinig tijd…” Geen nood, de meeste van ons zijn studenten en we zijn allemaal geen helden in het maken van planningen, en uiteraard gaan studies of werk voor! Het komt erop neer om ten allen tijde goed te communiceren met je mede-vrijwilligers. Er is altijd wel iemand die voor je in de bres kan springen als je het op het laatste moment toch te druk zou hebben.

Als vrijwilliger heb je ook rechten. Vrijwilligerswerk betekent dat je niets verdient, maar uiteraard moet je ook geen kosten maken. Zo heeft Inderdaad een uitgebreide regeling om verplaatsingskosten te vergoeden, en bedanken we zo nu en dan onze vrijwilligers met een gratis drankje, korting, gratis inkom op een fuif, en nog veel meer. Daarnaast zorgt Inderdaad ervoor dat je verzekerd bent tegen gebeurlijke ongevallen. Meer over rechten en plichten? Contacteer ons gerust!

Vragen en info: mail naar info@inderdaad.be