Feelgood Friday: Valerie Del Re

Feelgood Friday: Valerie Del Re

Naam: Valerie Del Re
Nationaliteit: Belg
Leeftijd: 35 jaar
Broers/Zussen: Broer (22j)
Beroep: Schepen van jeugd bij Stad Hasselt.

Hoelang bent u al schepen van jeugd?
Het is nu mijn 9de jaar, mijn tweede legislatuur.

Waarom vindt u deze functie zo belangrijk?
Ik kom zelf uit het jeugdwerk. Ik heb altijd zelf in de jeugdraad gezeten. Het is belangrijk dat jongeren in een stad gehoord worden en hun stem kunnen laten horen. Het zijn groepen die nu eenmaal vaak vergeten worden. Dat is natuurlijk jammer, een stad moet jong zijn dat maakt het net zo interessant.

Er zijn heel wat jongerengroepen zoals de Chiro, scouts, studentenverenigingen enz. Maar er zijn ook heel wat minderhedengroepen. Wat doet u daar aan?
Ook zij zijn steeds welkom in de jeugdraad, enkele groepen zitten daarin zoals Inderdaad. De weg ernaartoe vinden is niet altijd evident. Jongeren met een andere afkomst bijvoorbeeld die lijken deze weg niet te vinden, maar we proberen dan via wijkwerking hier op in te zetten om deze jongeren te bereiken. Zo een werking is dan ook veel laagdrempeliger. We zorgen dan voor allerlei activiteiten zodat ook deze jongeren worden bereikt.

Inderdaad heeft een uitgebreide werking rond jonge holebi’s. Wat vindt u van onze werking en is er misschien iets dat u mist in onze werking?
Ik vind het een zeer goede werking. De samenwerking tussen de stad Hasselt en Inderdaad verloopt ook steeds heel vlot. Ik ben ook heel blij dat het in Hasselt zo goed is uitgebouwd, niet enkel Inderdaad maar de volledige werking van het Regenbooghuis. In een stad zou daar plaats voor moeten zijn en er is zelfs te weinig plaats voor. Doe zo voort zou ik zeggen, want jullie doen het goed. Enkel de educatieve werking zou misschien wat uitgebreider mogen. Ik wil dan ook samen met Inderdaad en de jeugdraad ervoor zorgen dat zij een educatieve rol kunnen spelen in de andere verenigingen. Jeugdleiders zijn vaak jongeren die nog niet genoeg ervaring hebben om met dit soort onderwerpen om te gaan, misschien is het dan goed dat jullie hierin kunnen helpen.

Evenementen zoals de Pride, Wereldaidsdag en IDaHoT, vindt u die belangrijk?
Ja, wij hebben zelfs ieder jaar geparticipeerd aan Wereldaidsdag met de jeugddienst. Zo hebben we condooms uitgedeeld en de condoommobiel laten komen naar hier. De Pride vind ik super, zelf ga ik er ook steeds naartoe. Het is een van de tofste feestjes van het jaar. Het zou leuk zijn als het ook eens in Hasselt zou kunnen plaatsvinden.

Vorig jaar nam u ook deel aan onze actie tegen de winterspelen in Rusland. Waarom vond u het belangrijk om hiermee aan deel te nemen?
Heel veel mensen beseffen niet welke problemen holebi’s hebben, ook hier in België is het niet altijd een normale zaak voor velen. Mijn vrienden en ik vinden dat allemaal normaal, maar daarom geldt dat niet voor iedereen. Als je in lichtjes andere kringen ziet wat voor een issue het is en landen zoals Rusland bekijkt dan zijn we er om dit aan te duiden als een situatie die onrechtvaardig is. De actie hier in Hasselt was toen wel klein, maar wat er globaal gebeurd is rond dit thema was zeker succesvol.

Wat is uw mening over de Feelgood Friday campagne en waarom besloot u hier zelf aan deel te nemen?
Het is een leuk initiatief. Inderdaad mag ook eens positief benaderd worden. Er wordt vaak gewezen op de problemen, maar je kan ook eens de andere kant in de verf zetten door deze Feel Good-momenten te tonen. Zelf heb ik geleerd tijdens de lessen psychologie dat dat zelfs beter werkt (lacht). Het is een heel goede tactiek om mensen mee te krijgen.
Het is mijn plicht om hieraan deel te nemen en ik doe dit uiteraard ook graag.

Heeft u zelf ooit getwijfeld over uw geaardheid?
Ik durf wel eens te zeggen dat ik biseksueel ben. Ik kan ook vrouwen aantrekkelijk vinden. De vrouwelijke seksualiteit lijkt me vloeibaarder dan die van mannen. Het zou me niets uitmaken als ik verliefd zou worden op een vrouw. Ik zou het misschien wel interessant vinden (lacht).

Welke boodschap zou u nog willen geven aan jonge LGBT’s?
Durf zijn wie je bent, durf ervoor uitkomen en probeer je te omringen met mensen die daar geen punt van maken. Laat je omringen door personen die dit positief benaderen en het normaliseren.

Met dank aan Valerie Del Re.

Deel dit bericht