FAQs

Frequently Asked Questions

Inderdaad is een holebivereniging voor én door jongeren tot 30 jaar in de regio Limburg. Ze is ontstaan vanuit een studentengroep aan het LUC (nu Universiteit Hasselt) die samen regelmatig afspraken op café. In 2002 startte de groep een vzw op, waar ook niet-studenten van overal uit Limburg welkom waren. Kort daarna sloot Inderdaad aan bij de nationale organisaties ‘Wel Jong Niet Hetero’ en ‘Çavaria’.

Tot op heden blijft Inderdaad een plaats waar je andere holebi-jongeren leert kennen door middel van toffe activiteiten en leuke babbels op café. Je kan bij ons terecht voor vragen en informatie, plezier, nieuwe vrienden en een luisterend oor!

Gemiddeld twee à drie keer per maand organiseert Inderdaad toffe activiteiten. De activiteiten zijn erg uiteenlopend, zo is er het ‘Inderdaad-café’, een gezellige café-avond voor jongeren, of gaan we bowlen, lasershooten, frisbeeën in het park, een ijsje eten of zwemmen in de zomer, langlaufen in de winter,… maar ook informatieve activiteiten rond coming-out of veilig vrijen staan wel eens op het programma.

Daarnaast biedt Inderdaad een onthaalwerking voor nieuwe jongeren of jongeren met onzekerheden, twijfels en vragen omtrent geaardheid en alles wat daarbij komt kijken. Om de drempel voor nieuwelingen te verlagen wordt er regelmatig een ‘instapmoment’ ingericht voor een activiteit. Tijdens zo’n instapmoment gaan we samen met de nieuwelingen iets drinken op café alvorens we bij de rest van de groep aansluiten voor de activiteit, zo voel je je snel op je gemak in de groep. Verder doen we ‘onthaalgesprekken’ met jongeren die nood hebben aan een persoonlijke babbel of een luisterend oor.

Tenslotte biedt Inderdaad scholenwerking aan voor secundaire scholen en diverse jongerenorganisaties: ‘holebi in de klas’. Met diverse modules over actuele holebi-thema’s, een stellingenspel of een getuigenis, willen we jongeren op een leuke manier informeren over holebi-zijn en alles wat daarbij komt kijken, en hopen we alweer enkele clichés uit de wereld te helpen.

Eenvoudig: voor iedereen. De enige beperking die we opleggen is dat je tussen de 13 en 30 jaar bent. Verder maakt het niet uit waar je woont, welke huidskleur je hebt, of je studeert of werkt, of je holebi, hetero of transgender bent, of je uit de kast bent of niet,…

Niets. De meeste activiteiten zijn helemaal gratis, en er is geen lidmaatschap of iets dergelijks vereist. Geen verplichtingen dus, je komt gewoon als je zin hebt!

Natuurlijk! Alleen al in Limburg zijn er meer dan 15 groepen die zich op één of andere manier bezighouden met holebi’s of transgenders. Zo is er een groep voor allochtone holebi’s, een groep voor transgenders, een groep voor mannen (30+) en een groep voor vrouwen (30+), en.. Inderdaad voor de jongeren!

Andere jongerengroepen zoals Inderdaad vind je ook terug in de andere provincies. Zo is er Mixed! (Aarschot), &of (Leuven), Enig Verschil (Antwerpen), Basta (Brussel), Verkeerd Geparkeerd (Gent), en nog véél meer!

In elk geval geen huis geverfd in alle kleuren van de Regenboog! Het Regenbooghuis is de thuishaven van de meeste holebi- en transgenderorganisaties in Limburg, ook die van Inderdaad. Het is een gewoon, doordeweeks café met een bar, tafels en stoelen, een hoek met chille zetels, spots en discobar. Op de vrije dagen is het café geopend voor iedereen, de prijzen van een drankje zijn erg democratisch. De meeste binnenactiviteiten en het Inderdaad-café vinden hier dan ook plaats. (meer info: www.regenbooghuislimburg.be)

Neen, iedereen is welkom! Er doen regelmatig heterovrienden mee met onze activiteiten, en dat is wat het zo leuk maakt.

De crew bestaat 100% uit jongeren die nog studeren of net afgestudeerd zijn, en zich vrijwillig engageren voor Inderdaad. Onze passie voor de vereniging heeft van ons inmiddels een hechte vriendengroep gemaakt! Hoewel de onthaalbegeleiders een cursus op zak hebben, beschikken we niet over de kennis en mogelijkheden om hulpverlening op een professioneel niveau aan te bieden.

We proberen echter zo goed mogelijk te luisteren en een vertrouwenspersoon te zijn. Je verhaal is helemaal veilig bij ons, onze begeleiders hebben een strikte geheimhoudingsplicht. Vaak kan een babbel onder jongeren al opluchten, maar in bepaalde situaties helpen we ook (anoniem) doorverwijzen naar erkende instanties waarmee we in contact staan.

Natuurlijk niet. Inderdaad is absoluut geen zelfhulpgroep, integendeel, het is een leuke invulling van je vrije tijd onder vrienden. Het doel is in de eerste plaats je amuseren en zodoende nieuwe mensen leren kennen!

In de eerste plaats: vooral geen bang hebben. Dat is nergens voor nodig. Inderdaad is een groep jongeren die niet anders zijn dan jijzelf. Overigens hebben wij allemaal ooit die eerste stap gezet, en weten we dus perfect hoe jij je nu voelt. En dat het absoluut niet nodig is om je zorgen te maken, bewijzen negen op de tien instappers die zich tijdens het instapmoment al op hun gemak voelen!

Instapmoment? Juist ja, regelmatig wordt er een instapmoment speciaal voor nieuwelingen ingericht vlak voor een activiteit. Een uurtje voor aanvang van de activiteit gaan we samen met alle nieuwelingen alvast even iets drinken om kennis te maken. Wat later voegen we ons bij de rest van de groep, op die manier ken je al minstens enkele personen tijdens de activiteit.

Wanneer zijn die instapmomenten? Kijk daarvoor eens op onze activiteitenkalender. Indien je geïnteresseerd bent, kan je tot de avond voor het instapmoment een mailtje sturen naar onthaal@inderdaad.be. Wij spreken dan met jou de verdere details af. Je krijgt ook een foto van onze begeleiders zodat je hen zeker niet misloopt op de afgesproken plaats!

Uiteraard kan je ook gewoon binnenstappen op één van onze activiteiten zonder voorafgaand instapmoment, of het Inderdaad-café, dat overigens toegankelijk is voor alle jongeren tot en met 30 jaar.